U bent hier
Nabeschouwing: De federale calvarietocht van N-VA
Intussen ligt de ontknoping van de aanslepende federale regeringsonderhandelingen alweer even achter ons. Het bleek een ware calvarietocht voor N-VA, met een uitkomst die we niet helemaal verwacht hadden. Uw lokaal voorzitter schreef volgende nabeschouwing.
De nota Magnette-De Wever kwam na maanden van getouwtrek tegen alle verwachtingen in toch tot stand. Waarbij N-VA sociaaleconomisch veel water bij de wijn deed, maar communautair heel wat wist binnen te halen. Om Open-VLD mee te overtuigen, werden er een aantal duidelijke Liberale attenties in de nota geplaatst. Maar het mocht niet baten, de lonk naar het premierschap bleek groter dan een sterk inhoudelijk akkoord.
Een paars-groene federale regering kwam tot stand zonder de grootste partij van Vlaanderen en vooral zonder inhoud. Het politieke spectrum werd zodanig breed gemaakt, dat het niet meer duidelijk is welke koers deze paars-groene regering zal rijden. CD&V haalde zelfs geen enkel inhoudelijk punt binnen, over Arco wordt met geen woord meer gerept en de abortuskwestie hangt als een zwaard van Damocles boven haar hoofd. Toch deed ook deze partij mee. Enkel Kris Peeters kreeg nog een Europese post toegewezen als zoethoudertje.
De casting van paars-groen is opmerkelijk. Het gebrek aan politieke ervaring is opvallend met heel wat witte konijnen die werden bovengehaald en vaste waarden die werden opzij geschoven, dit samen met de standpunten. De politieke vernieuwing die links werd gepredikt blijft uit: 20 ministers, 7 vice-premiers en dus 7 keer een dubbel kabinet. De besparing van Open-VLD op politiek personeel is volledig mislukt. Dit is de vadsigste regering in jaren.
Het regeerakkoord zelf is op gebied van justitie en binnenlandse zaken eigenlijk een verderzetting van Zweeds beleid waarvoor N-VA in de vorige legislatuur de basis legde. De federale begroting blijkt in erbarmelijke staat en is opgebouwd als een artificiële luchtbel. De inhoudelijke tabel was slechts 1 pagina groot. Als gemeentebesturen zoiets zouden durven presenteren werden ze per direct teruggefloten door de gouverneur voor slecht bestuur.
Ook de verhouding tussen de federale regering en het parlement wijzigde. Thematische debatten per minister blijken niet meer mogelijk, dit is ongezien in ons land. Het parlement mag de ministers inhoudelijk niet meer ondervragen, allicht zodat de politieke en inhoudelijke onervarenheid van heel wat nieuwe ministers niet meteen zal opvallen. Maar zo wordt het parlement wel monddood gemaakt met covid 19 als excuus. Het geeft ons als N-VA wel een goede uitgangspositie in het federale parlement, waarbij we zeer gericht en inhoudelijk kunnen aanvallen.
Dat er geen Vlaamse meerderheid is, de grootste partij aan de deur werd gezet en vooral dat er communautair niets in het regeerakkoord zit, kan voor ons echt niet meer door de beugel. Paars-groen zal het geweten hebben, we gaan in rechte lijn naar de verkiezingen van 2024. Daar zullen de rekeningen worden vereffend.