U bent hier
Vele investeringen tegenover vragen over de financiële toestand
Lees hier het volledige artikel van de Gazet Van Antwerpen:
Voor de aflopende legislatuur legt burgemeester Koen T'Sijen (Pro Boechout-Vremde) graag verschillende realisaties voor. Maar bij de oppositie maakt N-VA zich grote zorgen over de financiële toestand van de gemeente.
Rapport van de burgemeester: 9/10
Koen T'Sijen geeft het beleid van de afgelopen zes jaar een stevige negen op tien. Hij staaft zijn cijfer met de voorstelling van verschillende realisaties. “Ik vernoem de aanleg van het Sint-Bavoplein en de fietsstraat Dr. Theo Tutsstraat als sluitstuk van de dorpskernvernieuwing in Boechout. Samen met het Jef Van Hoofplein creëren we daar een omgeving die bijzonder kindvriendelijk is, met twee basisscholen, de bibliotheek, de kunstacademie en de speeltuin. De fietszones maken Boechout veel veiliger. Tegelijkertijd is de dorpskernvernieuwing een opwaardering voor de horeca”, zegt de burgemeester.
Een ander punt dat hij aanhaalt, is de aankoop van zeven hectare als uitbreiding van de Molenbeekvallei. “Het is een belangrijke aanzet om het natuurgebied te laten groeien en ruimte te creëren om er recreatief van te genieten met wandelpaden en spelelementen. Daarnaast is het een belangrijke aanzet in ons klimaatverhaal, waarbij meer dan achtduizend bomen de captatie van CO² zorgen.”
Dreef van Moretus
Als het om bomen gaat, is T'Sijen tevreden over het behoud en de opmaak van het beheersplan voor de Moretusdreef. “In drie cruciale gesprekken met het Agentschap Natuur en Bos, het ministerie van Defensie en met de familie Moretus ben ik erin geslaagd om dit zeer moeilijke dossier te ontmijnen en te zorgen dat de dreef in erfpacht is gekomen van de gemeente. Nu hebben we als gemeente de touwtjes in handen voor het behoud en het beheer van de dreef.”
Ook de ondersteuning aan het Sint-Gabriëlcollege en de Dorpsschool van Vremde voor de realisatie van nieuwe schoolgebouwen ziet hij als een belangrijk punt tijdens de legislatuur.
Het aangekondigde fietspad langs de Wommelgemsesteenweg ligt er echter nog niet. “Dit is een bovenlokaal dossier dat afhangt van onder andere subsidies van de hogere overheid voor de riolering en de fietspaden. De tijd om alle vergunningen en subsidies te verkrijgen heeft te lang geduurd. Nu zijn we eindelijk in de eindfase en kan het fietspad gerealiseerd worden.”
Als T'Sijen burgemeester kan blijven, zou vanaf 2025 ook graag het fietspad langs de Lispersteenweg laten vernieuwen. “Werk maken van een sterke samenhangende organisatie van het onderwijs, vrijetijdsaanbod en kinderopvang, het ontwikkelen van een groene parkruimte in het centrum van Vremde, het inrichten van veiligere kruispunten op de Provinciesteenweg ter hoogte van de Heuvelstraat, de Gillegomstraat en Multiversum en het uitbreiden van natuurgebied Molenbeekvallei staan ook op het lijstje.”
Rapport van de oppositie: 5,5/10
Sven Snyders, oppositielid en lijsttrekker voor N-VA, kan zich aansluiten bij een paar beweringen. “De heraanleg van de Dr. Theo Tutsstraat, dit was lang de slechtste straat van Boechout, is zeker geslaagd. Daarnaast juich ik de aankoop en aanplanting van het natuurgebied rond de Molenbeekbron, gerealiseerd met Vlaamse middelen via Zuhal Demir, toe. We zullen vanuit N-VA streven naar het kwalitatiever maken van dit natuurgebied en het openstellen voor alle burgers. Ook de realisatie van het seniorenontmoetingscentrum in de Bunderhoeve mag er zijn.”
Verder is Snyders veel kritischer over het beleid. “De financiële goednieuwsshow van de burgemeester is fout en zelfs intellectueel oneerlijk. Met een operationeel tekort van bijna 1,5 miljoen euro in 2023 en de stijging van de exploitatie-uitgaven van 4,16 miljoen euro sinds 2021 valt er weinig goed te melden.”
Ook de verkoop van patrimonium sinds 2021 valt niet goed te praten bij N-VA. “Dit is zes miljoen euro om de begroting op te smukken. “Sinds 2021 stegen de fiscale ontvangsten trouwens met 3,4 miljoen euro. Ik sluit af met een laatste cijfer: de schuld van Boechout en Vremde steeg sinds 2020 met 8,55 miljoen euro!”
Op financieel vlak is Snyders helemaal geen voorstander van het Sportpark Sneppenbos, of toch niet over het beheer. “Deze kost de Boechoutse en Vremdese belastingbetaler meer dan een miljoen euro per jaar. De personeelkosten, 341.000 euro, werden overgeheveld naar de gemeente en jaarlijks legt de gemeente 706.000 euro bij aan prijssubsidies.”
Het uitblijven van de heraanleg en aanleg van fietspaden langs de Wommelgemsesteenweg en de Broechemsesteenweg ziet het raadslid eveneens als een pijnpunt.
Twee audits
Uiteraard kan hij niet naast de twee audits van Audit Vlaanderen kijken die Boechout te verwerken kreeg. “We moeten spijtig genoeg vaststellen dat transparantie, rechtvaardigheid, gelijkheid en de manier van besturen in Boechout en Vremde onder druk komen te staan. Onze gemeente staat al meer dan anderhalf jaar onder verscherpt toezicht, opgelegd door de minister van Binnenlands Bestuur. We hebben spijtig genoeg ook twee forensische audits gehad die dit college onderzochten en waarvan de onafhankelijke auditeurs van Audit Vlaanderen het nodig vonden een forensisch rapport op te maken en over te dragen aan de dienst corruptie en fraudebestrijding van het parket. Spijtig genoeg blijven deze audits voorlopig tot het geheim van het onderzoek behoren.”
Voor een volgend bestuur ziet N-VA verschillende werkpunten en uitdagingen zoals het plaatsen van camera's op verschillende hotspots in de strijd tegen fietsdiefstallen en overlast. “Andere dossiers zijn een fusie van de politiezone en de heraanleg van zowel de Broechemse- als de Wommelgemsesteenweg. Deze werden de afgelopen jaren door budgettaire problemen voor ons uit geschoven. Het nieuwe recyclagepark dient snel te worden gerealiseerd met zo weinig mogelijk overlast voor de omwonenden.”
Ons rapport: 6,5/10
Op het gebied van investeringen is Boechout een van de gemeenten in de omgeving die veel realiseren. De dorpsschool en een nieuwe speeltuin in Vremde, het centrum van Boechout met de Dr. Theo Tutsstraat, het plein aan de Kardinaal Sterckxplein, enkele wegen in landelijk Vremde en de ontwikkeling van de Molenbeekvallei, het zijn enkele stevige projecten.
Boechout kan eveneens sinds jaren teren op een rijk cultureel aanbod terwijl een vierde bekroning tot Fietsgemeente van het jaar veel zegt over de inzet voor de fietsers.
Maar de twee audits hangen natuurlijk boven de werking van Boechout. Ondanks de geheime conclusies van de rapporten sijpelden er zaken naar buiten die niet aangenaam zijn voor het bestuur en vele vragen oproepen voor bij de oppositie. Voor de toekomst van Boechout zou het goed zijn dat dit allemaal wordt uitgeklaard.
Tot slot zegt burgemeester Koen T'Sijen dat de financiën van de gemeente er goed voor staan, terwijl N-VA geen goed oog heeft op het financiële luik. Aan het volgende bestuur om duidelijk te maken welke richting het uitgaat.
Filip Spoelders