Programma N-VA Boechout-Vremde 2018

Een verantwoordelijke, slanke en doelgerichte bestuurscultuur

Boechout - Vremde is een aangename, landelijke en fijne gemeente om in te wonen en te leven.

Als N-VA willen wij dat zo houden. De leefbaarheid van onze gemeente staat echter steeds meer onder druk, daar willen wij als N-VA Boechout – Vremde verandering in brengen.

Onze inwoners hebben recht op één gemeente die transparant en beschikbaar is voor iedereen en dat op één plaats en één loket. Onze gemeente mag niet functioneren als een logge, gesegmenteerde organisatie met bureaucratische procedures en tal van onoverzichtelijke vertakkingen.

Boechout-Vremde moet opnieuw een betrokken, transparante, financieel stabiele en slagkrachtige gemeente worden, met een eigentijds personeelsbeleid. Met een nog sterkere focus op klantvriendelijkheid naar onze burgers toe. Dit alles moet gebeuren met een duidelijke taakstelling. Een overheid moet zich nu eenmaal niet met alles bezighouden. Zaken die beter door private partners kunnen worden uitgevoerd, laten we aan hen over. Het is niet aan de overheid om met de private markt in concurrentie te treden. Zaken die we beter samen met andere gemeenten doen, organiseren we ook zo.

Bestuurlijke efficiëntie, effectiviteit en digitalisering moeten de leidraad vormen in onze gemeentelijke organisatie. We gaan als een goede huisvader om met publieke middelen. Verspilling en vertragingen moeten vermeden worden.

Kortom, N-VA Boechout-Vremde gaat voor een verantwoordelijke, slanke en doelgerichte bestuurscultuur. Wij zijn een aanbodspartij die gedreven wordt door een programma en een visie. We zijn geen partij die op korte termijn bestuurt, maar geven ons beleid graag vorm met een toekomstig ideaal als doel en een langdurige houdbaarheid als maatstaf. Hierin staan onze inwoners centraal.

Algemeen beleid, begroting, financiën en gemeentepersoneel

Het is belangrijk dat onze gemeente een correct financieel en toekomstgericht beleid voert. Dit betekent dat de begroting van Boechout steeds in evenwicht moeten zijn. Dit betekent dat de begroting van onze gemeente en AGB (Autonoom Gemeente Bedrijf) steeds transparant en samen in evenwicht moeten zijn. Ons gemeentelijk patrimonium moeten we evalueren. Wat er nodig is moet ingezet worden voor ons personeel en onze gemeenschap. Niet gebruikt patrimonium moet geoptimaliseerd worden of een andere bestemming krijgen.

We vinden het belangrijk dat onze burgers niet meer belastingen moeten betalen dan nodig. Daarom wil N-VA Boechout-Vremde graag de gemeentelijke belastingen evalueren, waarbij prestigeprojecten geen ruimte meer krijgen. Doelgerichte bestedingen voor burgers en middenstand des te meer.

We willen ons personeel zoveel en zo correct mogelijk inzetten voor onze burgers. Maar een geoptimaliseerd personeelsbeleid is nodig. Daarom zullen we niet meer statutair benoemen maar gaan voor een modern, marktconform personeelsbeleid en werven we enkel nog contractuelen op lange termijn aan.

We willen gaan voor een optimalisering van het landschap aan intercommunales. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden starten we enkel nog op waar dat nuttig en nodig is. We wensen geen onnodige structuren te creëren.

Dienstverlening

Vriendelijk, digitaal en klantgericht

De gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij onze inwoners staat. In de eerste plaats moet het er dan ook voor die burger zijn. Een klantgerichte dienstverlening en klantvriendelijkheid zijn daarbij essentieel, niet alleen naar onze inwoners toe, maar ook naar partners waarmee Boechout-Vremde wil samenwerken. We dragen een kwalitatieve dienstverlening hoog in het vaandel. Daarom willen we al onze burgers ontvangen op één algemeen loket. Ook willen we zoveel mogelijk van onze dienstverlening digitaliseren zonder iemand uit het oog verliezen of de fysieke loketfunctie af te bouwen.

Open, toegankelijk en neutraal

Als eerste bestuurlijk aanspreekpunt moet het gemeentebestuur garant staan voor openheid en toegankelijkheid. Dat voor alle burgers, van werknemer tot zelfstandige, van jong tot oud en van nieuwkomer tot geboren Boechoutenaar en Vremdenaar. Toegankelijkheidsdrempels fysiek en digitaal nemen we weg.

De N-VA wil een neutrale en onpartijdige (lokale) overheid. Die neutraliteit vertaalt zich in de werking, deontologie en uitstraling van de overheid en dient ook zichtbaar te worden gemaakt.

Inspraak en burgerbetrokkenheid

Burgeradvies waarderen

De gemeenteraad is het hart van de democratie. We vinden het belangrijk dat onze burgers worden betrokken bij de gemeentelijke besluitvorming. Uiteraard is het de verantwoordelijkheid van politici om de uiteindelijke beslissingen te nemen. Hierbij erkennen we de stem van de burgers.

Daarbij staan we open voor de inbreng van iedereen. Het is onze taak om een vertrouwensband met onze inwoners te creëren. Dit wil zeggen dat we aan het begin van een traject gaan participeren en niet enkel aan het einde zullen informeren. Burgerinitiatieven willen we ondersteunen en waarderen.    

Ruimtelijke ordening en wonen

Boechout - Vremde heeft als gemeente een landelijk en groen karakter dat we moeten behouden. Daarbij zien we ook een grotere behoefte aan betaalbare woningen en voorzieningen voor jonge gezinnen en ouderen. Maatschappelijk  zien we veranderingen door een gestage bevolkingstoename, de vergrijzing en de vermindering van het aantal personen per gezin. We zullen dezelfde ruimte met steeds meer mensen moeten delen en dit zonder ons landelijk karakter te verliezen.

Daarom is er nood aan een daadkrachtig beleid om de schaarse open ruimte te vrijwaren en groene ademruimte te behouden in de bebouwde omgeving. Door in te zetten op slimmer ruimtegebruik, kwaliteit en efficiëntie. We gaan een beeldkwaliteitsplan opmaken om het zicht en het landelijke karakter van onze gemeente vast te leggen en te bewaren.

Verstandig verdichten

Verdichting wil niet zeggen dat alles volgebouwd of verhard moet worden. Het betekent het verhogen van het ruimtelijk rendement met respect voor bestaande woningen en bijkomend groen zowel publiek als privaat. Dit alles moet op maat van Boechout én Vremde gerealiseerd worden. Kwalitatief verdichten is een noodzaak om de leefbaarheid van onze ruimte te bewaren. We zullen in onze dorpskernen compacter bouwen en meer woonvormen toelaten. We willen een duidelijkere afbakening van het kerngebied van Boechout en ook van Vremde realiseren zodat we onze open ruimte vrijwaren en deze beide kerngebieden kwalitatief versterken.

Voor nieuwe bouwprojecten leggen we vaste stedenbouwkundige lasten op, per gerealiseerde wooneenheid vanaf twee wooneenheden, zodat iedereen die een nieuw project wil realiseren gelijk wordt behandeld. Dit om willekeur tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen. Naast de lasten moet de omgeving ook kunnen delen in de lusten van nieuwe ontwikkelingen.

Leefbaarheid van Boechout – Vremde

Een degelijk ruimtelijk beleid staat niet op zich. Er moet steeds gewerkt worden aan een geïntegreerde aanpak tussen omgeving, mobiliteit, leefmilieu en economie. De manier waarop we ruimte organiseren, bepaalt hoe men zich in die ruimte verplaatst en gedraagt.

We wensen een gemeentelijke ruimtelijke langetermijnvisie te realiseren waarin al deze aspecten aan bod komen. Elk groot nieuw project moet aan deze langetermijnvisie getoetst worden op het vlak van multimodale bereikbaarheid, kwalitatieve groenruimten, toegankelijkheid voor traag verkeer, economische leefbaarheid, dienstverlening en parkeren. Kortom een update van de bouwcode.

Alle functies hebben hun plaats. Zo moeten we voldoende mogelijkheden blijven bieden voor detailhandel en kleine ondernemingen om onze twee dorpskernen, Boechout en Vremde, levendig te houden. Op dit vlak willen we in Vremde de nodige inspanningen leveren zodat ook deze dorpskern weer herleeft.

Ook bedrijven, land en tuinbouwers hebben in Boechout – Vremde hun plaats. Zij zijn allemaal ondernemers. Hiernaast willen we ook de mogelijkheid bieden om kleine recreatieve initiatieven toe te laten op familiale landbouwbedrijven. Denk aan fiets en wandelroutes, B&B, wijngaarden en plukboerderijen.

Belangrijk bij een gedragen ruimtelijk beleid dat de bouwwoede tegengaat, is een rechtvaardige handhaving en een goede communicatie. Bouwmisdrijven pakken we aan en dit op een objectieve en transparante manier zodat burgers zich in regel kunnen stellen en er geen gevoel heerst van willekeur en straffeloosheid.

Gezin en jeugd

Alle gezinsvormen hebben in Boechout – Vremde hun plaats, zowel jonge gezinnen, éénoudergezinnen als nieuw-samengestelde gezinnen. We willen als gemeente dan ook alle gezinsvormen ondersteunen. Van senioren tot jonge gezinnen. Onze dienstverlening stemmen we hier dan ook op af.

Onze jeugdverenigingen vormen mee de ruggengraat van ons lokaal sociaal weefsel. We trachten hen dan ook zoveel mogelijk materieel te ondersteunen. We willen maximaal inzetten op een kwalitatieve huisvesting voor al onze verenigingen, aangepast aan hun noden. Hun werking komt tenslotte ten goede van onze gemeenschap. Daarnaast willen we ook de jeugdraad ondersteunen en een nieuwe dynamiek geven. We willen zowel het Wiebelei als de Wigwam blijvend ondersteunen en monitoren aangezien een uitbreiding zich opdringt.

Sport

Sport is belangrijk om onze gemeente gezond te houden. We willen zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen. Zowel individueel als via participatie of engagement in een sportclub. In Boechout en Vremde bestaat een brede waaier aan sportclubs. Onze bedoeling is om hen zoveel mogelijk vanuit de gemeentelijke sportraad te ondersteunen. Als N-VA zetten we in op levenslang sporten en bewegen binnen alle leeftijdsgroepen. Specifiek willen we ook meer aandacht voor de G-sporters en seniorensporters.

Een geactualiseerd en overzichtelijk inventaris van het lokale sportaanbod is noodzakelijk. We wensen voor onze gemeente een duidelijk overzicht aan te bieden van het lokale sportaanbod via de website. Voor senioren organiseren we een jaarlijkse seniorensportdag.

Eveneens is er aandacht nodig voor de toegankelijkheid van gemeentelijke sportinfrastructuur alsook sociaal aanvaardbare tarieven. Er is de laatste jaren heel wat infrastructuur bijgekomen. Deze moet maximaal benut worden.        

Energie, milieu, klimaat en afvalbeleid

Boechout-Vremde is een groene gemeente. Dit moet zich ook vertalen in ons energieverbruik. Dat begint bij onszelf als lokale overheid. Onze doelstelling moet zijn om ons gemeentebestuur energieneutraal te laten werken. Geen dode letter zoals nu, maar effectief beleid. Bij verbouwing of nieuwbouw van gemeentelijk patrimonium moet dat steeds energieneutraal gebeuren. Het volledige gemeentelijke patrimonium zal dan ook zoveel mogelijk geoptimaliseerd worden voor wat betreft hun rendement en energieprestatie.

Onze doelstelling is om heel ons dorp het energieverbruik te laten dalen. Daarom zetten we voor alle geïnteresseerde burgers een plan op om hun woningen te laten doorlichten voor wat betreft energiebehoefte. 

We zetten extra hard in op het opruimen van vuil en het ledigen van vuilbakken. We evalueren de plaatsing van vuilbakken en vervangen deze door grotere en beter in de omgeving passende exemplaren. Ook moet het meldpunt voor sluikstorten, namelijk de groene lijn, bekender maken. Zodat onze gemeente netjes blijft.

Zwerfvuil moeten we aanpakken door de bevolking te sensibiliseren. Iedereen dient bij te dragen voor een propere buurt. Daarnaast vinden we dat het de vervuilers zijn die dienen te betalen. Sluikstorten gaan we handhaven met een strenge aanpak voor overtreders, hier bekijken we dan ook de inzet van mobiele of vaste camera’s op probleemplaatsen en een uitbreiding van het GAS-reglement.

Het containerpark is een dienstverlening aan onze burgers. Dit is een basisvoorziening die we als gemeente willen blijven bieden. Wat ons betreft zal het containerpark zeker niet gesloten worden.

Integratie en inburgering

Boechout en Vremde zijn gastvrije gemeenten en wij willen dat ook blijven. De sleutel tot inburgering is taal. We werken samen met naburige gemeenten op vlak van de organisatie van Nederlandse lessen voor onze nieuwkomers, zodat zij goed geïntegreerd geraken in ons dorp. We geloven sterk in een integratie en inburgering gebaseerd op rechten en plichten.

We willen als gemeente onze verantwoordelijkheid blijven nemen. Zowel vanuit de gemeentelijke diensten als via de ondersteuning van burgerinitiatieven.  Ook onze scholen moeten we hierbij maximaal ondersteunen. Zowel naar leerlingen, ouders als onderwijzend personeel toe.

Onderwijs, vorming en opvang

Als gevolg van het volbouwen van onze gemeente, is deze in volle expansie en groeit onze bevolking meer dan in vergelijkbare gemeenten. Ook de stadsvlucht speelt in onze gemeente. Dit alles zal in de toekomst een effect hebben op de capaciteit van ons onderwijs en de opvang. Dit gaan we duidelijk en rationeel monitoren, zodat we hierop kunnen inspelen.

Als bestuur willen we privé-initiatieven op gebied van kinderopvang ondersteunen, aanmoedigen en mee mogelijk maken. Voor onze gemeentelijke school bieden we als inrichtende macht de nodige ondersteuning, zowel op gebied van zorg en natuurlijk infrastructuur. We houden een vinger aan de pols, zodat de capaciteit ruim voldoende blijft. De andere scholen krijgen blijvend onze steun. De plannen die zij hebben, zullen we mee faciliteren en zo goed mogelijk ondersteunen.

Senioren

Als N-VA willen we zorg dragen voor een zorgeloze oude dag voor alle inwoners van ons dorp. Senioren spelen een actieve rol binnen het sociale weefsel door zich te engageren als vrijwilliger of voor activiteiten. We onderzoeken of we, in samenwerking met een bestaande instelling, een dienstencentrum kunnen oprichten. Dit willen we uitbouwen tot een ontmoetingsplaats, waar we zowel gemeentelijke initiatieven verwelkomen, net als private. Een goede bereikbaarheid van dit centrum is voor ons een belangrijk aandachtspunt.

Bestaande infrastructuur moet maximaal toegankelijk worden gemaakt voor senioren. De toegang van Theater Vooruit moet worden verbeterd. We willen senioren informeren over alle mogelijkheden van vrijwilligerswerk, ontspanning en ontplooiingsactiviteiten binnen Boechout-Vremde. Via een bevraging bij senioren peilen we op regelmatige basis naar de noden, wensen en verwachtingen van onze senioren. De seniorenadviesraad is hierbij een belangrijke partner van het gemeentebestuur, zeker ook in het tijdig detecteren van eenzame ouderen.

We informeren ouderen via een senioreninformatiegids die we wensen uit te brengen. Levenslang thuiswonen is een principe dat we met onze ouderenconsulent zoveel mogelijk willen promoten en -toepassen. Sensibiliseren en informeren is hier cruciaal.

Mobiliteit en verkeersveiligheid

Boechout en Vremde is en blijft omwille van de geografische ligging in de onmiddellijke nabijheid van Antwerpen onderdeel van het mobiliteitsvraagstuk van Antwerpen.

N-VA Boechout-Vremde streeft naar duurzame oplossingen voor deze mobiliteitsproblemen. Het is cruciaal om nu al de nodige fundamenten te leggen, samenwerkingsverbanden op te zetten en overlegstructuren te organiseren die een structurele verbetering van de mobiliteit kunnen verzekeren op lange termijn. Ook al is de uitvoering niet steeds mogelijk binnen een legislatuur. “Koning auto” en “fietsers baas”, … het zijn enkele van een heel aantal ondoordachte uitspraken die de laatste jaren de revue gepasseerd zijn. Wij willen hier heel duidelijk in zijn en een evenwicht voorop stellen.

Elke weggebruiker verdient zijn of haar plaats, waarbij veiligheid primeert. We gaan uit van het ‘STOPP’-principe: Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Privaat vervoer én Parkeren, waarbij elke letter zijn waarde heeft en we duidelijk nog een ‘P’ van parkeren aan toevoegen. Parkeren is een groot probleem in Boechout en Vremde. Het kan niet zijn dat projectontwikkelaars te weinig parkeerplaatsen voorzien. Er moet minstens 1,5 parkeerplaats voorzien worden per wooneenheid op eigen terrein voor grote projecten.

De fiets is een ideaal vervoersmiddel voor lokaal verkeer. We willen ook blijvend inzetten op goede en veilige fietsinfrastructuur. Zo willen we voluit gaan voor een ondertunneling van de fietsostrade zowel aan de heuvelstraat, als de Alexander Franckstraat. We zijn niet tegen het principe van fietsstraten, maar wel wanneer de fietser op verbindingsstraten als verkeersremmer wordt gebruikt. Waar mogelijk kiezen we voor afgescheiden en verhoogde fietspaden. Dit komt iedereen ten goede.

De totale verkeersituatie in Boechout en Vremde brengen we in kaart, waarna we noodzakelijke optimalisaties doorvoeren.

Economie, werk en ondernemen

Lokale werkgelegenheid is voor ons als partij erg belangrijk. Wij willen als N-VA zoveel mogelijk drempels wegnemen om investeringen aan te trekken in onze lokale economie. Onze ondernemers en middenstand verdienen de nodige steun. Door een slim parkeer en mobiliteitsbeleid te voeren, zullen we onze inwoners en bezoekers motiveren om zoveel mogelijk lokaal te winkelen.

We zetten lokale tewerkstellingsprojecten op in samenwerking met de VDAB en het OCMW, waarbij we kansen bieden aan werkzoekenden zonder veel werkervaring of vaardigheden. We pleiten hierbij ook voor een maximale activering van leefloongerechtigden in de gemeente. Zij moeten actief begeleid worden naar een passende job op de arbeidsmarkt. Werk is dé hefboom voor integratie en armoedebestrijding.

Cultuur en vrije tijd

Ons dorp heeft een zeer rijk gevuld cultureel leven, dat willen we graag behouden en bestendigen. Onze lokale verenigingen moeten de nodige ondersteuning krijgen om projecten en evenementen op te zetten en de bestaande infrastructuur maximaal te gebruiken.

Als N-VA stellen we een cultureel project voor waarbij we oude archieffoto’s van onze gemeente in het straatbeeld plaatsen. Om zo de lokale band met de rijke geschiedenis van onze gemeente te verstevigen.

We geven lokale kunstenaars een plaats in de publieke ruimte om hun werken te exposeren. We plaatsen sokkels waarop lokale kunstenaars regelmatig werken kunnen tentoonstellen. Zo geven we jong en oud creatief talent in onze gemeente de nodige kansen. Kunst in de openbare ruimte moet zo zorgen voor een lokaal en laagdrempelig kunstbeleid.

Veiligheid

De bestaande BIN’s (Buurt Informatie Netwerken) blijven we ondersteunen en we zorgen voor een complete BIN dekking over onze gemeente. Op een aantal strategische plaatsen in de gemeente plaatsen we vaste camera’s, zoals aan de stationsomgeving. Dit om het veiligheidsgevoel te verhogen en fietsdiefstallen te voorkomen,  in samenwerking met de lokale politiezone.

Ook gaan we binnen de politiezone verplaatsbare camera’s aanschaffen zodat deze bij evenementen in onze gemeente gebruikt kunnen worden of om overlast en hinder in kaart te brengen en te sanctioneren.

Dierenwelzijn

N-VA Boechout-Vremde maakt werk van hondenweides in de gemeente. Waar mogelijk gaan we deze voorzien met een drinkplaats voor honden. We gaan in samenwerking met diereneigenaars een gemeentelijk charter opmaken met betrekking tot dierenwelzijn.