Budget Boechout-Vremde 2011 'deel 3'

Op 6 april 2011

Budget Boechout 2011

We maken ons grote zorgen omtent de  evolutie van de financiele toestand van onze gemeente. We lezen in de beleidsnota 2011 dat ook de gemeenteontvanger zich zorgen maakt voor de toekomst.
 
 
We hebben in het verleden al meerdere malen erop gewezen dat gelet op de crisis en de besparingen die er nog gaan aankomen we er bijzonder moeten opletten dat iedere euro die wordt uitgegeven weloverwogen is.
 
 Een eerste belangrijk element is Uw PERSONEELSKOST die op 5 jaar tijd met 32% is gestegen (van 3.984.871 euro naar 5.267.750 euro). 5% stijging als gevolg van personeelsuitbreidingen en ruim 27% aan loonsstijgingen. Er zijn hierin wel 6 indexaanpassingen gebeurd die overeen komen met 12,5%.Wanneer men eenmaal zal verplicht worden van te saneren dan komen de mensen met geen vast statuut (zie bv. de gesco’s) onder druk staan. De aanwerving van o.m. diverse consulenten en andere speciale functionarissen hebben hier in belangrijke maten meegespeeld.   
    
We pleiten hier om meer samenwerkingsverbanden met buurgemeenten. Waarom kan b.v. een cultuurbeleidsfuntionaris geen 2 of 3 gemeenten beheersen? Zo kan men de loonkost ook opdelen over 2 of 3 gemeenten.
 
 
We moeten af van die kleine baroniën met iedere gemeente bv. een cultureel centrum en een extra sporthal. Hier moeten we over de gemeentelijke grenzen kijken en door samenwerkingsakkoorden alle beschikbare infrastructuur optimaal benutten.
Hierin zal men zeer inventief moeten zijn en alle mogelijke pistes bestuderen?
 
Het investeringsprogramma van 2010 liep op tot goed 4.000.0000 euro wat veel meer is dan de gemiddelde capaciteit van 2,3 miljoen euro.Er deden zich hier enkele, eenmalige, positieve inkomsten voor zoals o.m. Infrax en de vervroegde inkomsten uit de personenbelasting.
In 2011 is voorzien dat er 2.000.000 Euro aan nieuwe schuld wordt aangegaan.
 
 
We gaan hier tot op de limiet en dat doet ons vragen stellen omtrent projecten zoals er zijn de dorpskernhernieuwingen Vremde en Boechout. Het Bulka project wordt al helemaal onhaalbaar daar de kraan van de subsidies straks voor een langere periode gedeeltelijk of soms wel helemaal zal worden dichtgedraaid.
 
 
De meerjarenplanning duidt wel op een vermindering van het tekort op het eigen dienstjaar,
maar dat is een gegeven waar we ZEER OMZICHTIG moeten mee omspringen: dit is in de toekomst de ruimte waarmee we verder schulden kunnen aangaan en die ruimte is niet vergroot ondanks de gevoelige stijging van de inkomsten (zo schrijft de gemeenteontvanger in de beleidsnota).
 
 
 
Het moet duidelijk zijn dat op dit ogenblik zowel de toename van de schuld als van de
PERSONEELSKOST (met als voornaamste oorzaak de pensioenproblematiek) een blijvende bedreiging vormen voor de gemeentefinancien. De pensioenkas van de gemeenten heeft de laatste  twee jaar al 400 miljoen Euro moeten putten uit haar reserves!!  Bijdragevoeten moeten klimmen naar ongekende hoogten: 38,5 en 48,5 %. Men heeft ondanks alles zowel in 2009 als in 2010  220 milj. uit haar reserves moeten putten om de pensioenen van de VASTBENOEMDEN te kunnen betalen!
 
 
 
In de vorige bestuursperiode werd een gemeentelijk zilverfonds opgestart, met de bedoeling jaar na jaar deze pot verder aan te vullen om de pensioenen van het eigen personeel veilig te stellen.  Er kwam geen EURO bij in de pot de voorbije 5 jaar. Het zal onze tijd wel doen is de leuze?
 
 
 
Het managementteam wijst er verder op dat de projecten in uitvoering de Vremdesestnweg + Frans Segersstraat in het bijzonder, met de impact hiervan en van andere rioleringswerken op de bijdrage van RIANT , een bijkomde invloed zal hebben op de evolutie van de schuld de komende jaren.
 
 
 
Wat dan met alle andere projecten die men zo vrolijk is opgestart en waarvan de bewoners verwachten dat ze in uitvoering kunnen gaan? Hier zullen we moeten rekening houden met een uitstel in de tijd, waar we nu nog geen zicht op hebben.
 
 
 
Ook de verdere evolutie van de andere gewone budgetten, de personeelskost in het bijzonder, moeten nauwlettend in het oog worden gehouden. 
Hiervan zullen de mogelijkheden tot investeren de komende jaren sterk afhankelijk zijn.
 
 
 
Dit hebben we allemaal kunnen lezen in de beleidsnota bij het budget van 2011.
 
 
 
Het is nu zaak van deze meerderheidsploeg om eerlijk te zijn met de bevolking en de zogenaamde ambitieuze projecten af te voeren of in de tijd jaren vooruit te schuiven?
 
 
 
Het moet voor iedereen toch duidelijk zijn dat de besparingen die op ons afkomen ook nog eens een bijzondere druk zullen zetten op de budgetten voor de volgende jaren. We  moeten onze burgers hierover duidelijk informeren en hen erop wijzen dat we de tering naar de nering zullen moeten zetten?
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is